ÄKÄPUSSI!

Teatteri Tuike, Tuikenäyttämö

Esitykset:

ENSI-ILTA 13.3.2024 kello 18

14.3.2024 klo 18 

15.3.2024 klo 13 

16.3.2024 klo 19


Kuinka Äkäpussi kesytetään?

Shakespearen räävitön klassikko Kuinka Äkäpussi kesytetään ei jätä ketään kylmäksi. Helsingin teatteriakatemian näyttelijäntyön opiskelijat laittavat itsensä likoon tässä vauhtia ja musiikkia pursuavassa tulkinnassa. Klassikkotarinassa Petruchio ja Katherina käyvät läpi tahtojen taiston, eikä näytelmän sisarustenkaan väliltä kipinöintiä puutu.

Nähtäväksi jää, kuka lopulta määrää kaapin paikan. Esitys saa pohtimaan äkäpusseja ihmissuhteissa: Millaista on läheissuhteen manipulointi, kenellä on valta ja kuinka sitä käytetään. Tunnetko sinäkin Katherinan tai Petruchion - vai oletko kenties törmännyt Cremioon tai Biancaan? Kuinka paljon on maailma muuttunut ja kuinka paljon muuttuu lopulta ihminen?

Shakeaspearen tarkkanäköiset, karikatyyrimäiset henkilöhahmot kutkuttavat vielä vuosisatojen jälkeen. Minkälainen näytelmän tulkinta oli Williamin aikana, sitä emme tarkkaan tiedä, mutta ainakaan siinä ei kuultu esimerkiksi Apulannan musiikkia, kuten nyt nähtävässä Teatteriakatemian sovituksessa.


Käsiohjelma


Kardashian sisko, nunna, räätäli, palvelija ja poliisi / Odelia Marin

Odelia tai tuttavallisemmin Ode on tiennyt jo pienestä pitäen haluavansa näyttelijäksi. Hän on aloittanut muiden innokkaiden tavoin esiintymällä koulumusikaaleissa, joista on siirtynyt Nurmijärven harrastajateatteriyhteisöön ja lopulta Teatteriakatemiaan. Hän pitää ihmisten viihdyttämisestä ja esityksessä haastavien asioiden tai tabujen julki tuomisesta.

Odelian on joka kerta syödessään jätettävä pieni pala ruoastaan syömättä. Äkäpussiprosentti on 93. 


Gremio, viettelijätär / Hilma Peltonen

Hilman teatteripolku on lähtenyt käyntiin Jyväskylästä. Siellä hän on ollut mukana koulun ja harrastajateatterin produktioissa, joissa työskennellessään päätti että näytteleminen on hirveän hauskaa ja halusi tehdä vain sitä. Voisi myös sanoa, että " jokin perhonen räpäytti siipiään Australissa ja syntyi perhosefekti" ;)

Hilma on ennen teatterielämäänsä mm. pelannut jalkapalloa. Sitäkin kautta on vahvistunut, että äkäpussiprosentti on 11%.


Biondello, palveluspoika, nunna / Sanni Suurnäkki

Sanni aloitti teatterin harrastamisen 8-vuotiaana ja on myös tanssinut ja soittanut harmonikkaa lähes yhtä pitkään. Sanni on energinen näyttelijä, jolle teatteri merkitsee itseilmaisua. Hän pitää siitä, että saa olla kertomassa ja luomassa tarinaa. "Näytteleminen on niin hauskaa, että en löydä lavalta pois."

Sanni pelkää lintuja, joten häntä ei kannata viedä Kauppatorille. Pelko ei kuitenkaan vie äkäpusseilua sen korkeammalle prosentille kuin 17. 


Risto Sutki, Vincentio, sisko, nunna, viettelijätär / Merja Halmetoja-Sivonen

Merja on ollut teatteritoiminnassa mukana jo 30 vuotta. Hänen osaamisalaansa on erityisesti musiikkiteatteri ja hän on toiminut myös tuotantopuolella. Merjan mukaan näytteleminen tuo mukavaa vastapainoa arkeen ja työelämään.

Näyttelemisen lisäksi Merja rakastaa numeroita, mutta hänen äkäpussiprosenttinsa on kuitenkin vain yksinumeroinen viitonen. Tästä huolimatta Merjaa ei kannata suututtaa, sillä hän on pitkävihaista sorttia.


Kardashian sisko, palvelija, nunna, poliisi / Maria Koivisto

Maria on esiintynyt ensimmäisen kerran mummolassa ja sittemmin lähtenyt kurkottelemaan kohti isompia yleisöjä. Hän on tehnyt musiikkiteatteria 3 vuotta ja 6 vuotta harrastajateatteria, sekä avustuksia elokuvissa ja tv-sarjoissa. Maria rakastaa teatterin energiaa ja sen tuomaa adrenaliinia "On kiva kun joka päivä pääsee olemaan mikä/mitä vaan."

Maria leikkaa pitsaansa saksilla ja on tällä hetkellä äkäpussi 49%, mutta luku vaihtelee. Kannattaa kysyä, mikä tilanne on esityksen jälkeen.


Katherina / Kati Kivelä

Kati on tehnyt tehnyt töitä ääninäyttelijänä vuodesta 2019. Lavalla karismaattinen, äänenä sulosointuinen Kati on tehnyt entisen työnsä puitteissa jos jonkin näköistä lastenteatteria, arjen komiikkaa ja hetkessä syntyneitä sketsihahmoja, aina tilaisuuden tullen. Kati on tehnyt myös mainoskuvauksia ja pienrooleja tv-sarjoissa. Kati rakastaa teatterissa haasteita ja itsensä ylittämistä. "Näytteleminen on vaan niin kivaa!"

Kati on henkeen ja vereen sohvaperuna, usein parasta on olla tekemättä yhtään mitään.

Katin äkäpussiprosentti on 87%, joten potenttiaalista äkäpussiutta löytyy.


Tranio, valepukuinen Lucentio / Eerika Pesonen

Eerika on humoristinen näyttelijä, jonka harrastajateatteritausta alkoi 13-vuotiaana Myrskylässä. Näyttelijänä hän haluaa luoda taidetta ja tutkia erilaisia ihmistyyppejä. Hänestä on kiinnostavaa päästä jonkun muun kenkiin.

Teatterin ohella, vapaa-ajallaan Eerikan voi bongata ajamasta traktoria. Hän on 90 prosenttisesti äkäpussi.


Lucentio, valepukuinen Cambio / Elmo Ropponen

Elmo on lavalla raikas ja lupaava esiintyjä, jolla on takana mm. teatterikursseja ja lyhytelokuva, unohtamatta "omia säätöjä". Näyttelemisessä Elmo tykkää tunteiden, erityisesti naurun herättämisestä yleisössä. Hän tykkää esiintymisen tuomasta jännityksestä, joka koukuttaa.

Tätä tukee se, että Elmo todellakin on hypännyt benjihypyn ja toiminut myös hyppymestarina paikan päällä. Elmon äkäpussiprosentti on 30. "Kyllä joskus lähtee.."


Petruchio / Jusu Wirekoski

Jusu aloitti näyttelemisen 90-luvun lopulla nuorisoteatterissa ja teki comebackin 20 vuoden jälkeen. Näyttelemisessä häntä kiehtoo eri elämän osa-alueiden heijastelu, tutkiskelu, sekä pääsy lukemattomiin maailmoihin.

Näyttelemisen lisäksi Jusulla on myös vahva musiikillinen tausta, joka on lähtöisin jo lapsuudesta, eikä jätä ketään herkistymättä. 

Jususta ei voisi tätä olettaa, mutta hän heittää saunassa löylyjä vain parillisen määrän. Äkäpussiprosentti 47% ei siis ainakaan pölähtänyt saunan kiukailta. 


Hortensio, valepukuinen Litio, nunna / Siiri Sulkakoski

Siiri on intohimoinen näyttelijä, joka tempautui teatterin maailmaan 16-vuotiaana. Hän on tehnyt teatteria suomeksi ja ruotsiksi, aina kesäteatterista oopperaan. Teatteri on Siirille elämän suolaa, jolle sydän ja sielu palaa. Hän on teatterin ohella myös laulanut ja tanssinut.

Hauska fakta: Jos Siirillä olisi kissa, sen nimeksi tulisi Jorma-Kyllikki.

Siiri kertoo olevansa 100% äkäpussi, eli aikamoinen tapaus. Mittarimme mukaan kävelevä katastrofi…


Grumio / Atso Mouhu

Teatteri on vienyt Atson mennessään jo pienenä pojanpallukkana. Hän aloitti harrastajateatterissa 7-vuotiaana ja aloitti jo sitä ennen tanssimisen ja mainosmallin työt. Hän on tehnyt useita erityyppisiä projekteja ja lavalla oleminen on aina tuntunut luontevalta, vaikka Atso uskoo, että siltä se ei aina näytä.

Atsosta ei voisi olettaa, että prinsessakakku on hänen lempi kakkunsa. "Se on oikeesti salee paras kakku". Ehkä prinsessakakku rauhoittaa, sillä Atson äkäpussiprosentti on niinkin korkea kuin 80, mutta pitää silti itsensä aisoissa taidokkaasti.


Bianca / Salla Tervonen

Salla on rohkea ja heittäytyvä esiintyjä, joka on näytellyt eri teatteriproduktioissa 10-vuotiaasta asti. Prahassa hän on opiskellut erityisesti kameranäyttelemistä ja kaiken välissä hän on kerennyt harrastaa karateakin.

Näyttelemisessä on Sallan mielestä vaatimattomasti parasta se, että saa olla joku muu. Salaisesti Salla uskoo yhä olevansa veleho, joka osaa myös uskottavasti imitoida yhtä Barbien hahmoista. Salla on 68% äkäpussi.


Pappi, Curtis, maisteri, palvelija / Mikke Naukkarinen

Mikke on näyttelijänä hyvin energinen ja atleettinen tapaus, joka vastikään eksyi näyttämölle. Hän ei koe, että siltä tieltä olisi enää paluuta, nyt kun oma juttu on löytynyt. "Teatterissa parasta on sen ympärillä pyörivä taianomainen tunnelmallisuus, jonka puitteissa on mielenkiintoista elää erilaisia tarinoita ja haastaa itseään milloin missäkin asiassa."

Mikke on myös aiemmin pelannut jalkapalloa ja musiikki ja laulaminen ovat tärkeässä osassa hänen elämäänsä.

Mikke opetteli eräänä kesänä kuikan äänen, jotta pystyi keskustelemaan niiden kanssa.

Äkäpussiprosentti: 47.27% " Laskin laskimella"


Baptista / Henry Dyring

Henkan ensikosketus teatteriin on tullut 7-vuotiaana näytelmästä Lintu Sininen, jossa hän näytteli pääroolia. Siitä on alkanut tutkimusmatka, johon mahtuu aina uutta opittavaa, koettavaa ja nähtävää. Teatterissa on Henkan mielestä hauskaa, että koko ajan saa hyvän tekosyyn leikkiä päivät pitkät.

Henkkaa on Teatteriakatemian toiminnassa totuttu näkemään ylhäisissä rooleissa. Ehkä esikuvaa on saatu eduskunnan täysistunnoista, joita Henkka jumittuu välillä katsomaan useiksi tunneiksi. Henkka on äkäpussi 39 prosenttisesti.


Leski, palvelija, jahtirenki, sisko, nunna / Amanda Tran Minh

Amanda on harrastanut teatteria harrastajateatterissa ja eri produktioissa. Hän on myös tehnyt mainostyökeikkoja ja tanssinut n. 11 vuotta. Teatterissa Amanda nauttiikin musiikki- tai musikaalityylistä, jossa saa myös laulaa ja tanssia. "Vaikea sanoa yhtä asiaa, miksi teatteria tekee, osaksi lavaa on vain kasvanut ja siitä nauttii hirveästi, etenkin kun tulee haasteita ja pääsee löytämään uusia puolia itsestään."

Amandan on syötävä lähes pakkomielteisesti puuroa joka päivä. Äkäpussiprosentti on joko -5 tai sitten 15%.


MUU TYÖRYHMÄ:


Ohjaus: Juha Suihko


Tuotanto: Juha Suihko, Mia Kavasto, Nora Kavasto, Salla Sillanpää, Atso Mouhu, Amanda Tran Minh, Elmo Ropponen, Mikke Naukkarinen, Siiri Sulkakoski, Sanni Suurnäkki


Lavastus: Kimmo Tähtivirta, Eerika Pesonen, Jusu Wirekoski, Odelia Marin, Maria Koivisto, Kati Kivelä, Henry Dyring


Puvustus: Kimmo Tähtivirta, Hilma Peltonen, Salla Tervonen, Elmo Ropponen, Merja Halmetoja-Sivonen, Ansa Moisio


Maskeeraussuunnittelu: Yasemin Sirén, Juulia Muukkonen


Koreografia: Maria Gat'sal, Amanda Tran Minh


Musiikin sovitus: Tiina Heikkinen, Mia Kavasto, Atso Mouhu